0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

Kari Lappi johtaa vielä kaksi kuukautta Valion tehdasta Lapinlahdella. Sen jälkeen hän hyppää mehiläistarhaajaksi.

Mutta miksi ihmeessä joku siirtyisi ison tehtaan johtamistehtävistä mehiläisfarmariksi? Se vaatii hieman pidemmän tarinan.

Kari Lappi asuu kiven heiton päässä Valion Lapinlahden tehtaasta. Tarkalleen ottaen järven toisella puolella. Pikkupoikana tehdas tuli tutuksi, kun hän kiipeili sen katolla. Nuorena hän alkoi leikata tehtaan nurmikkoa. Sen jälkeen tie vei opiskelemaan ja töihin tehtaan kunnossapitoon, joka oli silloin ulkoistettu Fortumille. Dramaattisten käänteiden jälkeen aukesi vakipaikka.

-Hyvä ystäväni kuoli ja se oli iso suru, mutta sitä kautta sain vakipaikan tehtaalla.

Lapin vastuut tehtaalla ja johtotehtävissä kasvoivat. Seuraava iso käännekohta oli vuosi 2004.

(Muista tilata uutiskirje sivun vasemmasta laidasta, jotta saat blogin tuoreet päivitykset)

-Me teimme sukopolvenvaihdoksen mehiläistarhalla olimme isän kanssa sopineet, että minä jään pois päivätöistä. Sitten vuonna 2004 joulukuussa tuli soitto ja tehtaanjohtajan töitä tarjottiin minulle.


Pitää olla sellainen käsitys itsestä, että on vajavainen. Me kaikki olemme vajavaisia.

-Lupasin olla viisi vuotta, mutta nyt on mennyt 14.

Lapin johtamisperiaatteet ovat hyvin ihmisläheisiä. Tehtaanjohtajaksi tullessaan piti uudistaa tuotannon prosessit ja koko organisaatio. Määriteltiin tiimit ja sisäiset asiakkuudet. Valtaosa esimiehistä vaihtui.

-Pitää olla sellaisia ihmisiä esimiehinä, jotka haluavat johtaa ja kykenevät siihen. Lisäksi pitää olla sellainen käsitys itsestä, että on vajavainen. Me kaikki olemme vajavaisia. Täydellisyyttä ei ole olemassa eikä sitä tarvitse hakea. Pitää olla ilmapiiri, joka mahdollistaa virheiden tekemisen ja esille tuomisen. Silloin toimintaa voidaan aidosti kehittää jatkuvasti.

Tehtaankunnossapito otettiin muuten samalla omaksi työksi. Nyt suurin huoli Karin alaisilla on, että hänen lähdettyään ”tilalle tulee joku natsi”.

Mehiläiset opettivat työnteon

Yksi pesä saattaa nostaa painoaan jopa 12 kiloa yhden kesäpäivän aikana. Pesän tuotanto tehdään 2-5 viikon aikana kesällä.

Mehiläisten pariin Lappi oli alun perin tullut 12-vuotiaana, kun hän oli pyytänyt isältä rahaa. Isä oli antanut mehiläispesän ja sanonut, että ostaa kaiken hunajan, mitä Kari tuottaa.

-Aloin lukea mehiläiskirjoja, jotta pystyin maksimoimaan tuotannon. Minulla oli silloin jopa 30 pesää.

-Ostiko isä yhä kaiken hunajan?

-Osti ja kannusti edelleen, Lappi nauraa.

Kuka tietää, vaikka Lappi olisi päätynyt mehiläisten hoitajaksi jo paljon aiemmin. Elämä vaikutti kuitenkin aina vievän eri suuntaan.

– Tässä tehdastyössä olen pystynyt toteuttamaan paljon itsenäni ja antamaan itsestäni. Olen tykännyt siitä tosi paljon. Kun mietin tätä muutosta, listasin, että kumpi voittaa. Tehdastyö hävisi 8-2 mehiläisten tarhaamiselle, Lappi sanoo.

Kun Lappi alkaa puhua mehiläisten hoitamisesta, hänen silmiinsä syttyy innostus, palo.

– Mehiläishommassa on niin monta asiaa, joka kiinnostaa. Olen perusluonteeltani aika nopea ja kärsimätön. Siinä pystyn tekemään muutokset heti ja ne näkyvät heti. Siinä on myös koko prosessi omissa käsissä, tuotannosta myyntiin.

– Onhan tämä elämän pätkä äärimmäisen lyhyt, jos laitat asiaa perspektiiviin. On hullua olla tekemättä sitä, mistä oikeasti tykkää.


Barack Obamalla oli mehiläisiä

80 prosenttia maapallon ruuantuotannosta on riippuvaista pölyttävistä hyönteisistä. Lapin suhtautuminen luontoon on käytännönläheistä, mutta pohjimmiltaan se vaikuttaa kuitenkin olevan syvää.


Minä nautin suunnattomasti, että minä voin avata kalenterin ja katsoa luonnon kulkemista. Nyt minä näen kohta kun aurinko nousee ja kukat kukkii.

– Olen usein miettinyt vaikuttamisen piiriä. Elämässä pitää pyrkiä vaikuttamaan niihin asioihin, joihin itse pystyy. Mehiläisten hoito on sellaista win-win-hommaa. On hienoa, kun vie pesän marjatilalle, ja siellä ollaan asiasta innoissaan. Me saamme hunajaa ja tila saa enemmän ja isompia marjoja. Nykyään mehiläiset voivat viedä myös hyötymikrobeja esimerkiksi mansikoille. Mehiläiset ottavat mukanaan pesästä lähtiessään mikrobia, se valtaa mansikan ja estää homeen. Se on tapa suojata luomumansikkaa.

-Tässä iässä olen alkanut miettiä, mitä elämältä yleensä haluan. On tässä tullut myös mietittyä rahan merkitystä. Sen verran olen nähnyt ja kokenut, että arvot ovat muuttuneet. Ei siellä viimeisissä housuissa ole taskuja. Minä nautin suunnattomasti, että minä voin avata kalenterin ja katsoa luonnon kulkemista. Tähän saakka olen kulkenut pimeästä pimeään sisällä töissä. Nyt minä näen kohta, kun aurinko nousee ja kukat kukkii. Voin olla koko kesän luonnossa oman aikataulun ja rytmin mukaan.

Mehiläishoitajissa on paljon oppinutta väkeä, kuten opettajia ja apteekkareita. Se vaatii perehtyneisyyttä. Valkoisessa talossa ollessaan Barack Obamalla oli mehiläisiä. Lapilla pesiä on noin 300.

-Kyllä minä näen, että vielä 25 vuotta hoidan mehiläisiä. Isä oli muuten 48, kun irtisanoutui ja alkoi hoitaa mehiläisiä. Minä olen nyt 50.

(Muistithan tilata uutiskirjeen sivun vasemmasta laidasta, jotta saat blogin tuoreet päivitykset)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *