Toimia organisaatio parhaaksi ja tehdä vaikeita päätöksiä ehkä jopa oman uran kustannuksella vai hiihtää muiden perässä tunnettuja latuja ja nauttia suosiosta? Kysymys saattaa esiintyä eri muodoissa, mutta pohjimmiltaan ollaan asian äärellä, johon jokainen johtaja/esimies/kasvattaja joutuu mielessään jossain vaiheessa vastaamaan. Suosio ja kannatus vai oikea tapa toimia?

Ongelman ydin kiteytyy usein siihen, että toimiako kokonaisuuden (perhe, organisaatio, työpaikka) kannalta parhaalla tavalla ja kantaa päätöksen ei niin mukavat seuraukset vai tehdä turvallisia päätöksiä, jotka organisaation kaikki jäsenet -tai suurin osa heistä – hyväksyvät. Se mikä pätee johtamisessa pätee usein yleisestikin elämässä. Hyvä ja oikeudenmukainen kasvatus ei yleensä johda suurimpaan mahdolliseen suosioon lasten keskuudessa tai siihen, että lapsista tulisi vanhempien kavereita – joka näyttää olevan osan vanhemmista tavoite nykypäivänä. Työpaikoilla ennakoiva ja kokonaisuuden huomioiva johtaminen voi usein johtaa esimiehen kannalta hyvin paineiseen tilanteeseen työyhteisössä.

Miksi teet sitä mitä teet?

Kysmykseen vastaaminen vaati sen pohtimista, miksi johdat, kasvatat lapsia tai olet muuten asemassa, jossa tehdään päätöksiä. Jos syy on suosion kalastelu, kannattaa pyrkiä tekemään päätöksiä, joilla saa mahdollisimman paljon suosiota. Politiikassa tätä sanotaan usein populismiksi ja niin surullista kuin se onkin usein se toimii. Tällaisessa ajattelussa arvot, kuten oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus, rehellisyys tai totuudenmukaisuus eivät paina. Ainoa lopullinen mittari on, kuinka paljon ihmiset ympärillä painavat kuvitteellista tykkäysnappia.

Jos johtamisen taustalla on muita arvoja, kuin oman egon pönkittäminen muiden kehuja ja suosiota saamalla, asiaa kannattaa miettiä hieman pidempään. Miksi sinä johdat? Mitkä ovat arvot sinun johtamisesi taustalla? Kysymys kannattaa viedä vieläkin pidemmälle: Miksi juuri ne arvot ovat sinulle tärkeitä? Omia arvojaan kannattaa kyseenalaistaa, sillä se on kuin kompassin tarkistamista tiheässä metsässä. Jos kompassi ei toimi, olet isossa vaarassa mennä harhaan. Moraalisen kompassin on syytä olla ajantasalla ja sinun on syytä olla tietoinen arvoistasi. Harva kuitenkaan on.

Omista arvoistaan tietoinen johtaja ja kasvattaja tietää toimintansa perusteet ja toimii niiden mukaan niin hyvin kuin se kulloinkin on mahdollista. Maailma ei ole täydellinen, kuten et sinäkään tai minäkään. Omia arvoja on syytä tarkastella kriittisesti. Mikään ei ole vaarallisempaa kuin sinisilmäinen usko omaan oikeudentuntoon ja oikeassa olemiseen. Kun kyseenlaistaa ja tarkastelee omaa toimintaansa ja arvoja tasaisesti, voi allekirjoittaa ne ja tietää ainakin, miksi tekee mitä tekee ja miksi ei tee joitakin asioita.

Arvoista ennakointiin

Kun on selvittänyt itselleen, miksi johtaa, ei ole vaikea vastata kysymykseen siitä, kuinka tulisi toimia, kun organisaation / oikeudenmukaisuuden / tulevaisuuden kannalta oikea toiminta on ristiriidassa yleisen hyväksynnän kanssa, voi vain nojautua omiin arvoihinsa ja toimia niiden mukaan.

Josta päästääkin siihen olennaiseen kysymykseen, että millaiset arvot ovat sinusta tärkeitä johtajille tai kasvattajille ja ovatko arvot samoja?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *