0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Jos etsit kaupunkilehtijournalismin huippuosaajaa, kannattaa soittaa päätoimittaja Aija Piriselle. Hänen johtamansa Kuopion Kaupunkilehti on valittu kaksi kertaa Suomen parhaaksi sarjassaan. Tänään emme Pirisen kanssa puhu kuitenkaan journalismista, vaan hieman toisesta elämän osa-alueesta, nimittäin meditaatiosta ja sen hyödyistä haastavassa ja stressaavassa työssä.

– Aloin meditoida 14 vuotta sitten, kun tapasin nykyisen mieheni. Viimeiset kymmenen vuotta olen meditoinut täysipainoisemmin. Meditointi on omassa arjessa hallitseva elementti, Pirinen kertoo.

Tällä hetkellä täysipanoisuus tarkoittaa sitä, että hän herää aamulla 5-6 välillä, tekee joogaa ja hengitysharjoituksia ja sen jälkeen 30-40 minuuttia istumameditaatiota. Töissä soi meditaatiomusikki. Töiden jälkeen hän tekee uuden istumameditaation.

– Olen eri ihminen kuin kymmenen vuotta sitten. Olen perusluonteeltani nopea, impulsiivinen ja äkkipikainen. Niiden piirteiden hallitsevuus on vähentynyt. Stressi on vähentynyt valtavasti. Vaikka olisi paljon töitä tai tulee palautetta lukijoilta, niin sitä pystyy käsittelemään. Asioita ei ota enää niin henkilökohtaisesti

Turha huolehtiminen on vähentynyt

Aija Pirinen herää joka aamu aikaisin meditoimaan.

– Olen oppinut, että asiat ovat vain omassa mielessä. Lisäksi tasainen tyytyväisyys ja kiitollisuus on lisääntynyt.

Nykyään on valtavasti tutkittua tietoa, kuinka paljon meditaatio auttaa stressin hallintaan ja  masennukseen. Erityisesti stressaavassa aivotyössä, kuten toimittajan työssä, siitä on valtavasti hyötyä. Silti yllättävän harva harrastaa meditaatiota tai sen länsimaalaisempaa serkkua mindfullnessia.

Erityisesti johtajille tarpeen

Meditaatiota vai harrastaa rentoutumis- ja stressinhallintamenetelmänä. Pirisellä siihen liittyy myös maailmankatsomuksellisia puolia.

– Ajattelen, että kaikki ovat energiaa ja yhtä.

 Meditaatiofilosofiaan liittyy käsitys egosta, josta on tavoitteena päästää irti. Ego saa voimaansa erityisesti pelosta, joka hallitsee sitä.

– Tämä on varmasti johtajilla ongelma. Monilla johtajilla on suuri ego, joka aiheuttaa ongelmia. Jolla on suuri ego pelkää asemansa menettämistä, luulee olevansa parempi kuin muut ja käyttää muita hyväksi.

– Monesta esimiehestä näkyy pelko ulospäin. Aika menee valtapeleihin. Niihin kuluu energiaa ja voimaa.

Pirinen kertoo meditaatiossa harjoittelevansa myös luopumista. Pitää olla valmis luopumaan kaikesta. Silloin pystyy antamaan töissäkin täyden työpanoksen. Mutta haluaminen ja ripustautuminen pätee myös ihmissuhteisiin. Meditaatio opettaa päästämään enemmän irti.

Journalismia Pirinen uskoo tekevänsä niin kauan kuin on tarkoitus. Tällä hetkellä hän tekee sitä poikkeuksellisen kunnianhimoisesti. Kun hän otti tavoitteekseen voittaa Suomen parhaan kaupunkilehden palkinnon, hän pani sen vuosi etukäteen kalenteriin, että menee tiettynä päivänä noutamaan sitä.

– Mutta pitää muistaa, että aina asiat eivät mene niin kuin haluaa, sitten täytyy vain suhtautua joustavalla mielellä ja hyväksyä asia.

Pirinen korostaa, että pitäisi ajatella lähtökohtaisesti positiivisia ajatuksia, jos pelkää ja huolehtii, se johtaa negatiivisiin lopputuloksiin.  Ihminen luo omaa tulevaisuuttaan ajatuksillaan. Jos uskoo hyvään, uskaltaa tehdä ratkaisuja sen mukaan.  Se mihin kiittää huomioita voimistuu.

Pirinen uskoo, että meditaation merkitys voimistuu länsimaissa

– Nuorten mielenterveysongelmat ja masennus kasvavat koko ajan. Toivoisin, että meditaatio otettaisiin mukaan länsimaista lääketiedettä. Olen vakuuttunut, että jollakin aikataululla meditaatioa tulee osaksi koulujärjestelmää ja monia yrityksiä.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *