Kävelen Berliinin keskustassa ohi Checkpoint Charlien, jossa sijaitsi kylmän sodan aikana Itä- ja Länsi-Saksan välinen rajanylityspaikka. Menen sisään Panoraamamuseoon (Die Mauer), jossa valtava seinämaalaus näyttää  3D-kuvaa vanhasta Berliinistä.  Museossa kerrotaan, kuinka Hitler nousi valtaan. Hän lupasi kansalle jotain nykypäivänä hyvin tuttua. ”Hitler promised to make Germany great again”.

Saksalaisia oli nöyryytetty edellisessä maailman sodassa. Hitlerin tarina siitä, kuinka Saksasta tehdään jälleen suuri upposi kansaan. (Aivan, kuten Yhdysvaltain vaaleissa Donald Trumpin sama tarina uposi yhdysvaltalaisiin). Hitler lupasi palauttaa kurin ja järjestyksen sekä saksalaisten itseluottamuksen. Hitlerin tarinasta löytyvät myös kertomuksen konnat, juutalaiset, jotka olivat syynä Saksan alakuloon ja olivat vahingollisia saksalaiselle elämäntyylille.

Yrityksessään tehdä Saksasta jälleen suureen, Hitler tuli siinä sivussa aiheuttaneeksi Toisen maailmansodan, jossa kuoli arviolta yli 60 miljoonaa ihmistä. Juutalaisten joukkovainossa holokaustissa kuoli noin 7 miljoonaa ihmistä. Kärsimystä, kipua ja tuskaa Hitler aiheutti sadoille ja sadoille miljoonille ihmiselle.

Hitler oli malliesimerkki karismaattisesta johtajasta, joka tarinankerronnan keinoin pyrki ja onnistui vakuuttamaan ison joukon ihmisiä.

Oli Hitlerin saavutuksista, mitä mieltä tahansa, tätä nimenomaista seikkaa tuskin voi kukaan kiistää.

Hitler oli tarinankertoja par excellence.

Jeesuksen tarina elämästä ja rakkaudesta

Jeesuksen tarina on taltioitu Uuteen testamenttiin. Se kertoo ihmisestä, joka keräsi tuhatpäin ihmisiä ympärilleen. Jeesus kertoi tarinaa ehdottomasta rakkaudesta, palvelemisesta, nöyryydestä ja syntien eli pahojen tekojen anteeksiantamisesta. Kuuluisia tarinoita ovat muun muassa aviorikoksen tehnyt nainen ja kaikkien tuntema laupias samarialainen. 

Hän opetti auttamaan köyhiä ja elämässä altavastaajia eikä vastaamaan vihaan vihalla. Hän oli Hitlerin vastakohta.

Molempien elämästä käy ilmi, millainen merkitys tarinoilla on siinä, että saa ihmiset seuraamaan itseään. Hitler johti kansakuntia. Jeesus valtavia ihmisjoukkoja, joille hän oli esikuva. Siinä missä Hitlerin tekoja kammoksutaan ja hänen tarinansa mielellään haudattaisiin historian syövereihin, Jeesuksen tarina rakkaudesta on kiirinyt miljardeille ihmisille ja elää yhä.

Tarinoilla voi vaikuttaa ihmisiin, maailmaan ja kokonaisiin kansakuntiin.

Tarinoilla voi muuttaa maailmaa ja jättää jälkensä todellisuuteen, jopa muovata todellisuutta! Eikä silloin tarvitse johtaa kansakuntia tai valtavia ihmisjoukkoja.

Millainen on esimerkiksi sinun tarinasi perheen päänä isänä tai äitinä? Onko se tarina rakkaudesta vai autoritäärisyydestä ja alistamisesta? Onko perheesi tarina yhdessä pysymisestä vaikeuksista huolimatta vai luovuttamisesta ja periksiantamisesta?

Mikä on sinun tarinasi ilmastonmuutostaistelussa? Entä heikoimpien puolustajana? Työpaikalla tai koulussa kiusaamisen estäjänä?

Jokaisella on elämässä päivittäin tilanteita, joissa tarvitaan johtajuutta.

Mikä on silloin sinun tarinasi?

(Inspiraation tähän blogiin sain Jukka Niittymaan Miksi rakastamme hyviä tarinoita – blogista. Kiitos Jukka!)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *